De laatste tijd kom ik steeds vaker ouders tegen die weinig energie hebben.

De reden waarom deze ouders echter naar het opvoedspreekuur komen is dat ze moeite hebben met en vragen hebben over het gedrag van hun kind. Hun kind is bijvoorbeeld dwars, druk, luistert niet of laat ander opvallend gedrag zien.

Als ik met deze ouder in gesprek ga en een beeld heb van de situatie komt daar meestal een advies uit. Het gaat dan vaak om grenzen stellen in combinatie met aandacht geven. Tenslotte vraag ik ook hoe het zit met de energie van deze ouder. Heel regelmatig slaakt de ouder dan een diepe zucht, komen er soms tranen en blijkt dat deze ouder moe is, echt moe.

Meestal neemt het gesprek daarna een heel andere wending en vertel ik de ouder over de volle en lege beker. Als je beker bijna leeg is (weinig energie), kun je misschien een klein beetje overgieten in de beker van je kind, maar dan is jouw beker al snel leeg en kun je niet voldoende voor je kind betekenen. Het devies is dus: zorg dat je beker voldoende is gevuld, zodat je ook nog genoeg energie overhoudt om aandacht aan je kind te geven én grenzen te stellen. Wat weer tot gevolg kan hebben dat je kind op een minder acceptabele manier aandacht vraagt.

Hoewel je soms in een situatie zit waarin het echt niet anders kan, is het toch zinvol te kijken naar kleine dingen waarmee je wel je batterij een beetje oplaadt (of je beker vult)..

Spreekt dit onderwerp je aan en zoek je ondersteuning om alles eens op een rijtje te zetten? Neem dan contact op met Ellen Lisa van Woerden, pedagogisch adviseur vh Opvoedsteunpunt, tel. 06-81289485 of mail naar: ellenlisa.vanwoerden@denhaag.nl

De gesprekken zijn gratis, er wordt geen dossier gemaakt en er is geen wachtlijst.

De gesprekken vinden plaats :in het CJG Haagse Hout, De Carpentierstraat 54, bij u thuis of op het Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155 (dinsdagmiddag van 13.