VUURWERK – wees voorzichtig en koop alleen goedgekeurd vuurwerk!

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk? Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’.

Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Er zijn mensen die steeds meer de grens verleggen en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen, veelal met gebruik van illegaal vuurwerk.

Tegenwoordig zijn handleidingen om bommen te maken eenvoudig op internet te vinden en bommenmakers laten op bijvoorbeeld internetforums en YouTube hun kunsten zien. Zelf vuurwerk(bommen) maken en afsteken levert uiterst gevaarlijke situaties op en is dan ook verboden.

Hoe doe ik melding van illegaal vuurwerk?
Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld?

Meld dit bij de politie 0900-8844
Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Veel info over vuurwerk is te vinden op: politie.nl

DONKERE DAGEN – Ik wil je zien

Licht dragen op je fiets in het donker is heel logisch. Want met goed licht zorg je ervoor dat je obstakels op de weg beter kunt zien. En minstens zo belangrijk: anderen kunnen jóu beter zien! Daardoor kun je veilig over straat en zonder ongelukken thuiskomen. En je voorkomt een boete van 45 euro.

Op 27 oktober is de landelijke campagne ‘Ik wil je zien’ gestart. De campagne wijst vooral jongeren tussen 13 en 25 jaar op goede fietsverlichting. De campagne is tot eind december te zien. De politie in Den Haag controleert in deze periode extra veel op fietsverlichting.

LOSSE LAMPJES TOEGESTAAN
Er zijn wel wat regels om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent.

Namelijk dat de verlichting op de fiets mag zitten, maar losse lampjes mogen ook.

Op je jas, tas of lichaam. Zolang ze maar goed zichtbaar zijn.

OGEN EN OREN !!! Help mee aan uw eigen veiligheid!

Als je zo rond een uur of zes naar buiten kijkt is het donker. Naast de normale aandacht voor woninginbraken vragen we extra aandacht voor maatregelen ter voorkoming van een inbraak in uw woning.

Maak eens een rondje, al dan niet met een specialist, om uw woning.

• Let op uw hang- en sluitwerk,

• Let daarbij ook op de verlichting, met name achterom (tuin, poort, steeg).

• Is uw tuin voorzien van een schutting met een toegangsdeur. Kijk of deze op deugdelijke manier is af te sluiten. Niet alles is afdoende, maar alle kleine beetjes helpen.

Bent u gezellig aan het wandelen, of heeft u een hond en laat u deze uit, kijk dan tijdens de wandeling om u heen of er auto’s / verdachte personen in de buurt staan/ bevinden die er niet horen maar wel negatief opvallen. U kunt daarvan het kenteken noteren of een signalement van een verdacht persoon doorgeven aan de politie.

Heeft u de indruk dat er meer aan de hand is, bel dan de politie. Mogelijk helpt u mee aan het opsporen. Tot slot: wilt u weten wat er allemaal in uw wijk gebeurt, ga naar www.politie.nl en type uw postcode in. U ziet dan op een platte grond waar en wanneer er wat aan de hand was.

U bent onze ogen en oren. Laten we samen wat aan de veiligheid in de wijk Mariahoeve doen!

Namens de wijkagenten:

Hele fijne feestdagen toegewenst en een goed 2020!!

Politie direct nodig bel dan 112, politie wel nodig maar geen spoed bel dan 0900-8844

Vriendelijke groeten,

Jan & Daniëlla