Op 14 september a.s. komt het nieuwe Wijkblad uit. Op verzoek publiceren wij nu alvast een van de artikelen eruit, namelijk het artikel van onze redacteur Anita Weijl over een van de drie gemeentelijke monumenten die Mariahoeve rijk is: Suzannaland 3.
Veel leesplezier gewenst en vergeet ook niet de mooie foto’s van deze bijzondere woning even te bekijken!
 

Tekst en foto’s: Anita Weijl

Mariahoeve telt drie gemeentelijke monumenten. Een daarvan is een woonhuis. Dat staat aan het Suzannaland 3. Het huis is in 1963 gebouwd.

De woning is ontworpen door Antoon van Kranendonk, die er zelf is gaan wonen. Van Kranendonk (overleden in 1991) was verbonden aan het architectenbureau Thunnissen en Van Kranendonk. Ook was hij hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Het huis is een kenmerkend voorbeeld van de bouwstijl die wederopbouw wordt genoemd.

Monumentenzorg Den Haag geeft op haar website (www.monumentenzorgdenhaag.nl) een uitgebreide beschrijving van het huis. Een deel van de beschrijving: “Hoewel opgetrokken in traditionele baksteen en afgedekt met een zadeldak, straalt het huis moderniteit uit door de geknikte zijgevels en uitstulpende geveldelen. Deze zijn het gevolg van de onconventionele, veelhoekige plattegrond van twee tegen elkaar geplaatste trapeziumvormen van ongelijke afmeting. De entreepartij ligt terug in de gevel, terwijl de luifel, vensterpartijen en een balkon uitsteken.”  Ook vermeldt Monumentenzorg waarom besloten is het huis de status van gemeentelijk monument te geven: “Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van woonhuisarchitectuur met modernistische invloeden uit de wederopbouwperiode. Tevens is het van stedenbouwkundig belang vanwege zijn prominente ligging op een hoek in de wijk Mariahoeve, waar laagbouwverkavelingen slechts beperkt aanwezig zijn.”

De woning heeft een oppervlakte van 269m² en staat op een perceel van 405m². De ingang bevindt zich dus aan het Suzannaland, maar het pand loopt door om de hoek en heeft nog grote raampartijen aan het Ursulaland. Aansluitend daaraan staat de garage. Naast de voordeur hangt een langwerpig, keramisch reliëf met motieven van vissen en zeesterren, het sterrenbeeld van de vrouw van Van Kranendonk. Gemaakt door de beeldhouwer Jac van Rhijn, een vriend van Van Kranendonk.

Ook van binnen wordt het huis door monumentenzorg gewaardeerd: “Het interieur heeft opvallende elementen als houten vloeren en plafonds en een marmeren schouw die twee kamers scheidt. Het woonhuis is gaaf bewaard met als enige latere toevoeging de serre aan de westzijde van het pand.” De huidige bewoners wonen er nog niet zo lang en hebben het plafond weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht, zoals op de prachtige foto is te zien.

Nog vermeldenswaard is de mooie tuin die echter vanaf de straat niet te zien is. De tuin is ontworpen door de beroemde tuinarchitect Mien Ruys, die de schuine lijnen van het huis doortrok naar het tuinontwerp. Het huis ligt inmiddels behoorlijk verscholen achter een aantal bomen. De eigenaar heeft in een van de bomen lampjes opgehangen die gedurende de zomer niet te zien zijn, maar tijdens de kerst prachtig in de vorm van de takken oplichten.