Wat zijn uw wensen voor het aankomende jaar? Wij van de redactie waren daar erg benieuwd naar, dus zijn wij de straat op gegaan om te vragen naar de goede voornemens van verschillende Mariahoevenaren en vaste gezichten in de wijk. Ook vroegen wij wat hun wens is voor deze wijk in 2020. 

Mike de Groot (VoorWelzijn) 

Goede voornemens 2020 
Meer tijd nemen voor mijn familie, want die zie ik echt te weinig. Ik wil graag meer tijd maken om ze vaker te zien en leuke dingen met ze te doen.  

Je wens voor Mariahoeve in 2020 
Er zijn veel leuke ideeën in Mariahoeve voor activiteiten in de wijk. Het zou mooi zijn als er meer samenwerking komt tussen wijkbewoners en organisaties maar ook tussen de organisaties onderling. Want daar profiteren de wijkbewoners weer van.  

Gülten Blokpoel, Barnsteenhorst

Goede voornemens 2020 
Mijn persoonlijke wens voor het volgende jaar is een goede gezondheid voor mijn familie en mij. Ik ben erg ziek geweest en er komt binnenkort weer een operatie aan. Een goed en spoedig herstel is wens nummer een. Volgend jaar ga ik vrijwilligerswerk doen bij de kringloop en ik ga vanaf volgende week koken bij de Lichtpuntjes van Mariahoeve. Daar heb ik erg veel zin in! 

Je wens voor Mariahoeve in 2020 
Mijn wens voor de wijk? Dat vind ik moeilijk te zeggen want ik woon hier nu 13 jaar en ben hier tevreden. Ik hoop dat in het aankomende jaar mensen in deze wijk meer contact met elkaar krijgen en een praatje met elkaar maken. Dat we als buren respect voor elkaar hebben en goed met elkaar omgaan is voor mij het belangrijkste. 

Gülten Blokpoel, Barnsteenhorst

Goede voornemens 2020 
Ik heb alleen maar goede voornemens joh. Ik doe al zoveel vrijwilligerswerk, daar wil ik lekker mee doorgaan. Mn tuintje bij de Dierenzorg in Wassenaar. De troep die anderen op straat laten rondslingeren lekker opruimen en ga zo maar door. Maar eigenlijk moeten de mensen het natuurlijk netjes zelf doen. Dat scheelt mij weer en dan kan ik weer leuk iets anders gaan doen. Dus, lieve mensen ruimen jullie in 2020 zelf je rommel op straat op? Heel fijn hoor.

Je wens voor Mariahoeve in 2020 
Dat het parkje en de wandelpaden achter Isabellaland eindelijk eens worden opgeknapt. De paden zijn helemaal weg en als het geregend heeft is het een grote modderpoel. Leg er weer wat steenslag neer en laat de auto’s van de gemeente er dan niet meer rijden, anders kan je weer opnieuw beginnen.

Gerlof , woont 6 jaar? in Mariahoeve op de Ametisthorst

Goede voornemens 2020 
“Ik wil duurzamer leven. Niet met vliegtuig op vakantie, gasloos wonen. Dat laatste zal nog niet snel lukken in de flat waar ik nu woon, maar ik overweeg om me  in te schrijven voor de nieuwe flat die op het Vlamenburg wordt gebouwd. De nieuwe appartementen  zullen energiezuinig en milieuvriendelijk zijn.  Ik ga al naar een duurzame kerk, nl. De Pax Christi Kerk, deze is verbouwd en daar zorgt nu aardwarmte voor de vloerverwarming. Hiervoor zijn tot 100 meter diep een flink aantal pijpen de grond in geboordHet appartementengebouw maakt daarnaast voor de energievoorziening ook gebruik van zonne-energie. 

Je wens voor Mariahoeve in 2020 
“Ik hoop dat park De Horst meer bezocht gaat worden. Het is zo mooi opgeknapt. Kinderen kunnen er fijn spelen, er is een vlindertuin en een moestuin, fitnesstoestellen. Ikzelf wil er nog veel meer tijd in doorbrengen.” 

Linde (15 jaar) en Marie-Jente (13 jaar) Looije

Goede voornemens 2020 
Voor het jaar 2020 willen we allebei dat het goed blijft gaan op school en dat we overgaan naar de volgende klas. Linde wil graag haar kennis van de Engelse taal verbeteren. Ze wil ook wel graag een bijbaantje hebben als ze 16 is. Later willen we gaan leren en werken in de zorg, als creatief therapeut of met kinderen.

Onze wensen voor Mariahoeve in 2020 
Marie-Jente wil wel graag dat de grote prijs van de Staatsloterij in onze wijk gaat vallen en dat er dan geld is om een ijsbaan te bouwen om heerlijk te kunnen schaatsen in de winter. En in de zomer graag een ijsbar om lekker ijsjes te kunnen eten. Linde vindt een goede zorg voor het milieu belangrijk en zou graag zien dat er groene afvalbakken komen.

Izaak Chtatou (van HopHopje)

Goede voornemens 2020 
Ik moet écht stoppen met roken. Herstel! Ik WIL echt stoppen met roken in 2020. Gaat een lastige worden maar het gaat me zeker lukken! 

Je wens voor Mariahoeve in 2020 
Mijn wens voor Mariahoeve is dat jongeren van ongeveer 12 tot 18 jaar een eigen plek krijgen waar ze met elkaar lekker kunnen chillen. Ik wil daar graag samen met Voorwelzijn, Wijkberaad Mariahoeve en de Gemeente serieus naar gaan kijken wat mogelijk is. Zou toch super zijn, of niet dan?

Ray Yurkovich – inwoner Mariahoeve sinds enkele jaren

Goede voornemens 2020 
Mijn voornemens voor 2020? Dit jaar wil ik vaarwelzeggen aan een zeer vervelende zeldzame auto-immuun aandoening. Dat heb ik al meer dan 3 jaar. Door zelf maatregelen te nemen (meer rust, regelmaat, 3-4 keer per week naar de fitness en een forse verandering in dieet) kom ik sneller vooruit. De bijwerkingen van de medicijnen zijn net zo vervelend als de aandoening. Contact met een lotgenoot in de VS heeft geresulteerd in een ander afbouw schema en dat gaat tot nog toe erg goed. Het plan is half januari helemaal ervan af te zijn. Daarna wil ik meer leuke dingen doen en mijn conditie verder opbouwen. 

Je wens voor Mariahoeve in 2020 
De doelstelling om helemaal van gas af te zijn is het jaar 2030. Ik denk dat het in het belang van alle bewoners van Mariahoeve is om het proces te versnellen. Geld (subsidies) en de technologie ligt er. Ik zou denken ‘pak de kansen terwijl ze er liggen’. In de VS is er een gezegde ’The early bird catches the worm!’ (Een vroege vogel pakt de worm)  

Ik had een tweede huis in Frankrijk met geïsoleerde vloer, plafonds en muren, dubbele beglazing en elektrisch radiatoren. Wat was dat heerlijk! De thermostaat stond dag en nacht op 20 graden. Wanneer de temperatuur buiten flink onder de nul was deed ik de luiken en gordijnen dicht. De radiatoren sloegen nauwelijks aan! De energierekening viel helemaal mee. Er zijn een klein aantal initiatieven in Mariahoeve. Met meer steun van bewoners kan de energietransitie in een versnelling komen. 

Anna en Boris, Diamanthorst

Goede voornemens 2020 
Mijn goede voornemens? Eigenlijk doe ik daar nooit aan. Het belangrijkste is voor mij dat het goed gaat met mijn zoontje en dat we gelukkig en gezond blijven. Volgend jaar moet hij naar de basisschool en ik ben druk bezig met een school uitzoeken. Er is gelukkig veel keuze hier in de buurt. Wel wil ik graag mijn Nederlands verbeteren. Mensen spreken mij al snel aan in het Engels daardoor is het moeilijk om goed Nederlands te oefenen. Hiervoor ben ik nu taallessen aan het volgen. 

Je wens voor Mariahoeve in 2020 
Mijn wens voor deze wijk is dat er meer speelplekken komen voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De meeste speelplaatsen zijn vooral ingericht op de grotere kinderen. Verder heb ik het erg naar mijn zin hier. Het is een mooie buurt met veel groen. Wij wonen hier nu ongeveer anderhalf jaar en ik hoop nog wel een tijd hier te blijven. 

Helene en Ton, Vlaskamp

Jullie goede voornemens voor 2020? 
Helene: Ik zou wel een paar kilootjes willen kwijtraken, dus ik ga meer aan sport doen. 

Ton: Ik probeer meer vrijwilligers te werven voor de wijkbus! 

Je wens voor Mariahoeve in 2020 
Wij wensen een veilige Vlaskamp! Na de herinrichting is het er in de praktijk namelijk niet bepaald veiliger op geworden. Integendeel! Soms racen ze echt voorbij hier. Er zou een 30-km zone van gemaakt moeten worden.  

Eric Renson, accommodatiebeheer Wijkcentrum Mariahoeve

Goede voornemens voor 2020
Prettig te blijven werken in de mooie wijk Mariahoeve en in het wijkcentrum met het fijne team van professionele collega’s van VOOR Welzijn. 

Je wens voor Mariahoeve in 2020 
De wijk Mariahoeve krijgt te maken met grote veranderingen zoals de energie transitie (van het gas af. Ik wens de wijkbewoners die nu zonder werk zitten, toe, dat zij via leer-werkprojecten in Mariahoeve de gelegenheid krijgen om in de eigen wijk aan de slag te gaan.  

Met de opgedane werkervaring kunnen zij dan mogelijk doorstromen naar reguliere bedrijven om daar vast werk te krijgen en te houden. 

Hanqing, Aleksandra en Caitlyn

Goede voornemens voor 2020
We hebben een YouTube-kanaal (Made in Ponese) en dat willen we graag professionaliseren. Daarnaast ben ik (Hanqing) aan het conservatorium operazanger en hoop ik volgend jaar af te studeren en professioneel operazanger te worden. 

Jullie wens voor Mariahoeve in 202o
Het zou leuk zijn als er wat meer basketbalveldjes zouden zijn. Maar ook in het algemeen iets meer activiteiteten voor jonge ouders met kleine kinderen, zodat ze met elkaar in contact kunnen komen. 

Oh ja én, ook heel belangrijk, er moeten echt (meer) leuke barretjes komen! Broodnodig! 

Ben Lachhab

Goede voornemens voor 2020
Ik woon nu 7 jaar in Mariahoeve. Ik ben getrouwd en heb een volwassen zoon maar het merendeel van mijn professionele leven heb ik buiten Europa gewerkt. Daardoor kan mijn oordeel dus wat gekleurd zijn. Mijn persoonlijke wens voor 2020 is, dat de samenleving een meer evenwichtige opinie kan vormen over de klimaatveranderingen en in hoeverre deze door menselijk toedoen worden veroorzaakt.

Jullie wens voor Mariahoeve in 202o
“Dit is een zeer sociaal en etnisch gemêleerde wijk met grote verschillen in inkomens. Het zou fijn zijn de interactie tussen de verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen. Dit zou de leefbaarheid van de wijk ten goede komen.