Carlos, de voorzitter van Wijkberaad Mariahoeve vroeg mij, als voorzitter van de wijkvereniging Marlot, om een stukje in de wijkkrant van Mariahoeve te schrijven. En natuurlijk doe ik dat met heel veel plezier. Maar als je er dan daadwerkelijk voor gaat zitten komt de vraag naar voren waar het dan over moet gaan. Ja we zijn buren maar kennen we elkaar ook?

Veel bewoners van Marlot waren verbaasd toen zij vorig najaar een brief van de gemeente ontvingen over Mariahoeve knapt op. Wat moeten wij daar nu mee? Als wijkvereniging Marlot hebben we moeten uitleggen dat Marlot en Mariahoeve voor de gemeente Den Haag een eenheid is. Ook de bewoners van Marlot konden ideeën aandragen voor het verbeteren van onze mooie wijk. En met enige terughoudendheid is dat ook gebeurd.

De bewoners van Marlot winkelen in winkelcentrum Mariahoeve, de Theresiastraat en/of Ursulaland, maken ook gebruik van het openbaar vervoer en van veel diensten als onderwijs, huisarts, dierenarts, apotheek etc. Als we mogen stemmen, stemmen we als eenheid. We wonen naast elkaar maar kennen we elkaar? Daar valt wellicht nog wel wat winst te halen.

Eens per kwartaal ontmoeten de voorzitters van de wijken in het stadsdeel Haagse Hout (Bezuidenhout, Benoordenhout, Mariahoeve en Marlot) onder leiding van de Stadsdeeldirecteur elkaar. Wij bespreken dan met elkaar wat er zoal speelt in de diverse wijken/buurten en delen suggesties voor oplossingen van problemen. Op bestuurlijk niveau zijn de contacten gelegd. Voorzichtig hoor ik ook wel van initiatieven die gezamenlijk worden ondernomen. Een mooie ontwikkeling waarvan wij hopen dat deze zich, zeker in deze tijd waarin wij elkaar meer dan ooit nodig hebben, doorzet.

We zullen nog wel meer grote gemeenschappelijke uitdagingen onder ogen moeten zien. Wat dacht u van milieu, en de energietransitie? Maar ook alledaagse problemen als leefbaarheid, veiligheid, diversiteit, speelplaatsen en openbaar vervoer.

In Marlot is vooral veiligheid een aandachtspunt. Wij waarderen enorm dat vrijwilligers van Buurtpreventieteam Horsten en Kampen op hun veiligheidsrondes door de wijk ook Marlot aandoen. Heel veel dank daarvoor!

Er is nog volop ruimte voor verbetering maar we zijn en blijven naar ik hoop … goede buren!

 

Bartho Plaat

Voorzitter wijkvereniging Marlot