Wist u dat zingen in een koor gezellig en gezond is? Onderzoek heeft uitgewezen dat zingen ontspanning geeft, maar ook de long- en ademcapaciteit verbetert. 

We spraken twee bestuursleden van het koninklijk mannenkoor Die Haghe Sanghers, de heren John Haazen en Aad Verburg   

Kunt u ons eens kort over de geschiedenis van het koor vertellen? 

Het koor bestaat al meer dan honderd jaar. Van Koningin Wilhelmina werd het predicaat koninklijk verkregen en er is meermalen opgetreden voor koninklijke gasten. Maar ook werd gezongen bij belangrijke evenementen zoals herdenkingen en nationale festiviteiten. Diverse componisten hebben speciaal voor het koor werken gecomponeerd. Er wordt steeds gewerkt aan verbetering en vernieuwing onder leiding van toonaangevende dirigenten. Het koor bestond vroeger uit meer dan honderd leden. Helaas is er sprake van terugval, op dit moment zijn er rond de veertig zangers.   

Waarin onderscheidt het koor zich van andere mannenkoren en wat is het repertoire?  

Het is een toonaangevend koor in de mannenkoorwereld dat een eigen klankkleur en zangtechniek heeft. Er wordt geput uit een zeer uitgebreid repertoire in vele talen en genresVan kleine volksliedjes tot grote werken met orkestbegeleiding. Daarnaast staat het koor bekend om de goede sfeer tijdens en ook na de repetities. 

Niet alleen maakt samen zingen heel blij, het is ook gezond. Het is goed voor je humeur, geeft energie en zorgt voor ontroering en plezier.   

Aan welke eisen moet je voldoen om lid te worden?  

Iedereen die wil leren om de stem te ontwikkelen en met elkaar muziek te maken, is welkom. Er is geen leeftijdsgrens. Zingen in een koor kun je tot op hoge leeftijd doen. Het oudste lid is 92 jaar! Het helpt als je noten kunt lezen, maar je kunt het ook al zingend leren. Ons oefenprogramma kan je daarbij helpen. In de praktijk leer je het vanzelf. Ons motto is: iedereen kan zingen!   

Nieuwsgierig geworden? 

Kom op maandagavond eens naar de repetitie in het Diamantcollege, Diamanthorst 183. De zaal is open om 19.30 uur. Er wordt gerepeteerd van 20.00 tot 22.30 uur. Daarna is er een gezellige nazit met een drankje. Je kunt zo binnenlopen, maar als je vooraf even een mailberichtje stuurt wordt er gezorgd voor een muziekmap en dat is wel handig.  

Voor meer informatie over het koor zie de website: www.diehaghesanghers.com 

of mail naar diehaghesanghers@hotmail.nl.Ook zijn zij te vinden op Facebook. 

Geen email of internet? Bel dan met de secretaris van het koor: Bart van der Haven: 06 512 196 40.